Το Σωματείο Ε.Θ.Α. προήλθε από την ένωση των δύο σωματείων ΘΥΕΛΛΑ και ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ (Ένωση Θυέλλης Αναγεννήσεως). Η Αναγέννηση προϋπήρξε της Θύελλας και φαίνεται ότι ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1920 ενώ η Θύελλα ιδρύθηκε μεταγενέστερα κατά την δεκαετία του 1930 από τους νέους της εποχής εκείνης. 

Μεταξύ των ετών 1942 – 1946 έγιναν διάφορες διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο σωματείων για την ένωση των και αφού αναφέρθηκαν διάφορα ονόματα όπως «ΕΓΚΩΜΗ» τελικά κατέληξαν στην ένωση των δύο Σωματείων το 1946 με την ονομασία ΕΘΑ Έγκωμης. Πλούσια και ποικιλόμορφη η προσφορά της ΕΘΑ τόσο στους Εθνικούς αγώνες όσο και στο πολιτιστικό και τον αθλητικό τομέα.


Η ΕΘΑ υπήρξε από τα ιδρυτικά σωματεία της ΑΠΟΕΣΠ στα πρωταθλήματα της οποίας η ποδοσφαιρική ομάδα αναδείχθηκε αρκετές φορές πρωταθλήτρια και κυπελλούχος συμμετέχοντας μάλιστα και στο πρωτάθλημα Δ’ Κατηγορίας της ΚΟΠ.


Παράλληλα η ΕΘΑ από την ίδρυση της ΚΟΚ (Κυπριακή Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης) συμμετέχει στα Πρωταθλήματα Ανδρών όσο και των Γυναικών. Το σωματείο καλλιεργεί σε βάθος το άθλημα της καλαθόσφαιρας διατηρώντας ακαδημίες αγοριών και κοριτσιών.


Επίσης η ΕΘΑ συμμετέχει με σημαντικές επιτυχίες στα πρωταθλήματα της ΠΟΕΠΑ (Παγκύπρια Ομοσπονδία Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης) ενώ οι αθλητές της στελεχώνουν τις αντίστοιχες Εθνικές ομάδες.


Τα χρώματα του σωματείου είναι το Κίτρινο και το Μαύρο.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ Ε.Θ.Α. ΕΓΚΩΜΗΣ

Αθλητικό Σωματείο,
Ένωσις Θυέλλης Αναγεννήσεως
με έδρα την Έγκωμη Λευκωσίας
και χρώματα το κίτρινο και το μαύρο.

 

Διεύθυνση: 
Γρηγόρη Αυξεντίου 52,
Έγκωμη, 2407 Λευκωσία

 

Τηλέφωνο Σωματείου: 22590233